گواهینامه لیید یک برنامه صدور گواهینامه ساختمان با محوریت محیطی است که توسط شورای ساختمان سبز ایالات متحده (USGBC) اجرا می شود. هدف آن بهبود عملکرد پروژه های ساختمانی و ساخت و ساز در هفت حوزه سلامت محیط زیست و انسان است:
۱. پایداری سایت (۲۶ امتیاز)
٢. کارایی آب (۱۰ امتیاز)
٣. انرژی و جو (۳۵ امتیاز)
۴. مواد و منابع (۱۴ امتیاز)
۵. کیفیت محیط داخل (۱۵ امتیاز)
۶. خلاقیت در طراحی (۶ امتیاز)
٧. اولویت منطقه ای (۴ امتیاز)
شورای ساختمان سبز ایالات متحده گواهی LEED را به عنوان “معیار پذیرفته شده ملی برای طراحی، ساخت و بهره برداری از ساختمان های سبز با عملکرد بالا” توصیف میکند و ابزارهایی را در اختیار مالکان و سازندههای ساختمان قرار می دهد تا تاثیر فوری و قابل اندازه گیری بر عملکرد ساختمان ها داشته باشند.
سیستم رتبهبندی لیید چگونه است؟
سیستم رتبه بندی LEED برای انواع ساختمان از جمله مدارس، مراکز خرده فروشی و مراقبت های بهداشتی کاربرد دارد. این سیستم هم برای طراحی و هم برای ساخت ساختمان های جدید و هم برای بازسازی ساختمان های موجود به کار میرود.
این استاندارد برای اطلاع رسانی و راهنمایی متخصصانی طراحی شده است که در تلاشند ضمن طراحی و اجرای پروژه، اصول معماری پایدار را نیز پیاده کنند.
گواهی نامه LEED چهار رتبه دارد که بر اساس مقدار امتیازی که ساختمان کسب میکند اعطا میشود.
مورد تایید (40 -49 امتیاز)
نقره (50-59 امتیاز)
طلا (60-79 امتیاز)
پلاتین (80+ امتیاز)
از مزایای ساختمان های سبز این است که عمر اقتصادی طولانیتری دارند و از نظر جلب نظر خریدار و فرسودگی از ریسک کمتری برخوردارند.
چه کسانی از مدرک لیید استفاده میکنند؟
افرادی که در حرفهی صنعت و ساختمان مشغول به کار هستند، افراد اصلی علاقه مند به سیستم گواهینامه LEED هستند. این افراد شامل معماران، متخصصان املاک، مدیران تاسیسات، مهندسان، طراحان داخلی، معماران منظر، مدیران ساخت و ساز، کارشناسان انتشار گازهای گلخانه ای، مدیران بخش خصوصی و مقامات دولتی میباشند.
پروژه های LEED در بیش از 167 کشور و منطقه در سراسر جهان وجود دارند.این گواهینامه پرکاربردترین مدرک ساختمانی پایدار در جهان محسوب میشود و LEED v۴.۱ آخرین نسخه این برنامه است در سال ۲۰۱۹ منتشر شد.