مبحث 6 مقررات ملی ساختمان|بارهای وارد بر ساختمان
مبحث 6 مقررات ملی ساختمان که مربوط به بارهای وارد بر ساختمان است، اولین بار در سال ١٣٨٠ منتشر گردید و دو آیین نامه موجود در کشور را تحت عناوین: آیین نامه حداقل بار وارده بر ساختمان ها و ابنیه فنی- استاندارد شماره ۵١٩ سال ١٣٧٩، و آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله” استاندارد ٢٨٠٠ ایران” سال ١٣٧٨ را در بر گرفت. ویرایش دوم این مبحث نیز در سال 1384 و در پی تغييمرات گسترده در ویرایش سوم استاندارد ٢٨٠٠ انتشار یافت.
ویرایش سوم این مبحث در سال ١٣٩٢، با اضافه کردن فصول بار سیل، بار باران و بار یخ و به روزرسانی سایر مباحث منتشر شد.
با توجه به آخرین ویرایش آئین نامه های معتبر دنیا، تغییرات حادث شده در دیگر مباحث مقررات ملّی و ویرایش چهارم استاندارد ٢٨٠٠ ایران وهمينطور پيشرفت هاى علم مهندسى عمران و دستاوردهاى پژوهشی و نیز بازخورد مهندسان طراح سازه نسبت به مطالب ویرایش سوم، این ویرایش با دیدگاه بازبینی و به روزرسانی و تكمیل موضوعات بارگذارى تهيه شده است.
کلیات مبحث 6 بارهای وارد بر ساختمان
مبحث 6، حداقل بارهایی که میبایست در طراحی ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرد را تعیین می نماید. در مورد ساختمان هاي خاص مانند سدها، اسکله ها، سازه هاي دریایی و نیروگاه هاي هسته اي علاوه بر ضوابط این مبحث، باید ضوابط ویژه بارگذاري آیین نامه مربوط به هریک از آن ها نیز رعایت شود. بارهاي تحت پوشش این آیین نامه شامل: بارهاي ثقلی مرده، زنده، برف و باران، یخ، بارهاي ناشی از نیروهاي جانبی باد و زلزله و بالاخره بارهاي ناشی از فشار خاك، آب، سیل، انفجار و بار خودکرنشی می باشند.
همچنین ترکیبات بارگذاري مربوط به طراحی به روش مقاومت و طراحی به روش تنش مجاز نیز در این مبحث ارائه شده است، که دیگر مباحث از جمله مبحث نهم « طرح و اجراي ساختمان هاي بتن آرمه » و مبحث دهم« طرح و اجراي ساختمان هاي فولادي » از این ترکیبات بارگذاري استفاده می نمایند.
دامنه کاربرد مبحث 6 بارهای وارد بر ساختمان
دامنه کاربرد این مبحث ، حداقل بارهایی را که باید در طراحی ساختمان ها و سازه هاي موضوع مقررات ملّی ساختمان از جمله ساختمان هاي بتن مسلح، فولادي، چوبی و ساختمان هاي با مصالح بنایی مد نظر قرار دارد را در بر می گیرد.
مواردی که در مبحث 6 به آنها پرداخته میشود عبارتند از:
- انواع بارها: بارهای ثقلی (مرده و زنده)، بارهای برف، بار باد، بار زلزله، بارهای حرارتی و سایر بارهای خاص.
- روشهای برآورد بار: روشهای تحلیلی و تجربی برای محاسبه هر نوع بار.
- ترکیب بارها: الزامات مربوط به در نظر گرفتن همزمان چند نوع بار در طراحی.
- الزامات مربوط به اعضای سازهای: الزاماتی که باید در طراحی و اجرای اعضای سازهای برای تحمل بارهای اعمال شده رعایت شود.
- پیها: الزامات مربوط به طراحی و اجرای پیها برای انتقال بارهای ساختمان به زمین.