دانلود مبحث 3 مقررات ملی ساختمان | ویرایش سال 1395

این محتوا را با شبکه های اجتماعی رو به رو به اشتراک بگذازید

امتیاز دهی به این محصول

دانلود مبحث 3 مقررات ملی ساختمان

مبحث 3 مقررات ملی ساختمان | حفاظت ساختمان ها در برابر حریق

مبحث 3 مقررات ملی ساختمان به طور خاص به حفاظت ساختمان ها در برابر حریق می پردازد.

این مبحث شامل ضوابط و الزاماتی است که باید در طراحی، اجرا و نظارت بر ساخت و سازها به منظور کاهش خطر آتش سوزی، مهار حریق در صورت وقوع و تخلیه امن ساکنین در نظر گرفته شود.

موضوعات کلیدی که در مبحث سوم به آنها پرداخته شده است عبارتند از:

  • طبقه بندی ساختمان ها: ساختمان ها با توجه به کاربری، مساحت، ارتفاع و سایر عوامل به گروه های مختلفی طبقه بندی می شوند و برای هر گروه ضوابط حفاظتی خاص خود تعریف شده است.
  • راه های خروج: تعداد، عرض، ابعاد و محل قرارگیری راه های خروج باید به گونه ای باشد که امکان تخلیه امن ساکنین در صورت وقوع حریق به آسانی فراهم باشد.
  • مقاومت مصالح در برابر حریق: مصالح و سیستم های ساختمانی باید از نظر مقاومت در برابر حریق در حدی باشند که از گسترش آتش و ریزش سازه جلوگیری کنند.
  • سیستم های اعلام و اطفاء حریق: ساختمان ها باید به سیستم های اعلام و اطفاء حریق مناسب مجهز باشند تا حریق به موقع شناسایی و اطفاء شود.
  • درهای ضد حریق: درهای ضد حریق باید در راه های عبور و مرور بین طبقات و بخش های مختلف ساختمان نصب شوند تا از گسترش دود و آتش به سایر قسمت ها جلوگیری کنند.
  • معابر و دسترسی: معابر و دسترسی های منتهی به ساختمان باید به گونه ای باشند که امکان دسترسی آسان و سریع خودروهای آتش نشانی و امدادی به محل فراهم باشد.

هدف کلی مبحث سوم ، ارتقای ایمنی جانی ساکنین و حفظ و بقای ساختمان ها در برابر حریق است.

رعایت الزامات این مبحث در تمام مراحل ساخت و ساز از جمله طراحی، اجرا و نظارت الزامی است و توسط مراجع ذی صلاحیت کنترل می شود.

کلیات مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان

اجراي تأسیسات برقی و مکانیکی در ساختمان ها، استفاده از مصالح سوختنی، توسعه شبکه هاي انرژي، برق و گاز و بکارگیري تجهیزات گوناگون سبب افزایش احتمال آتش سوزي در ساختمان ها گردیده است و به همین دلیل توجه به موضوع حفاظت ساختمان ها در برابر حریق، امري الزامی و اجتناب ناپذیر محسوب می گردد. در همین راستا مبحث سوم مقررات ملّی ساختمان به عنوان یکی از مباحث مقررات ملّی ساختمان منتشر گردیده است. بر اساس مقررات این مبحث به منظور حفظ جان و مال انسان ها و فراهم ساختن ایمنی لازم در برابر آتش سوزي، رعایت اصولی در طراحی و اجراي ساختمان ها ضروري است که مهمترین آن عبارتند از:

پیش بینی راه هاي خروج جهت خارج شدن به موقع و ایمن افراد از ساختمان و انتقال آنان به مکان هاي امن.

تأمین تمهیدات لازم در طراحی و اجراي ساختمان ها به منظور پیشگیري از بروز حریق.

فراهم ساختن شبکه هاي علائمی محافظ (تشخیص، هشدار، اعلام) و امکانات مهار، کنترل و اطفاء حریق در ساختمان.

جلوگیري از گسترش آتش و دود در ساختمان و سرایت حریق از یک ساختمان به ساختمان دیگر.

در مبحث سوم مقررات ملّی ساختمان تأمین ایمنی لازم جهت “حفظ جان انسان ها” بیش از هر امر دیگري مورد توجه بوده و به همین دلیل اولین بخش این مقررات شامل ضوابط مربوط به “راه هاي خروج از بنا و فرار از حریق” می باشد که از بیشترین اهمیت و تاثیر در این راستا برخوردار است. همچنین این مبحث با توجه به شرایط فنی، تخصصی و اجرایی موجود در کشور (از نظر وجود مهارت هاي لازم، مصالح، تجهیزات و نیز امکانات اقتصادي کشور) شامل ساختارها، مساحت، تعداد طبقات، موقعیت و ابعاد ساختمان می باشد.

 بر اساس مقررات این مبحث از آنجا که در هر ساختمان باید کلیه پیش بینی ها و تمهیدات لازم جهت ایمنی ساکنان و متصرفان در برابر حریق فراهم گردد، ضروري است طراحی و اجراي ساختمان ها به نحوي صورت گیرد که با توجه به کاربري، ابعاد و تعداد طبقات، به مدت مناسبی در برابر حریق مقاومت نموده و از گسترش حریق به فضاها یا ساختمان هاي مجاور جلوگیري شود.

در همین راستا بر اساس مقررات مبحث سوم مقررات ملّی ساختمان توجه به الزامات اساسی زیر در طراحی و اجراي ساختمان ها ضروري خواهد بود.

طراحی و اجرا به نحوي باشد که در صورت وقوع حریق افراد بتوانند خود را از طریق مسیرهاي امن و مشخص شده به محل ایمنی در داخل یا خارج از ساختمان برسانند. بدین منظور باید مسیرهاي خروج از ساختمان و فرار از حریق به تعداد کافی و با ظرفیت لازم پیش بینی شده و در محل هاي مناسبی از ساختمان قرار گیرند، به نحوي که افراد قادر باشند در صورت وقوع حریق بدون تشویش و اضطراب خود را به محل امن برسانند و روشنایی لازم و مناسب در مسیرهاي فرار تامین شده و کلیه خروجی ها به نحو مناسب علامت گذاري و مشخص شوند . همچنین تمهیدات لازم براي جلوگیري از نفوذ شعله و دود به مسیرهاي خروج به نحو مناسب و با توجه به کاربري، ابعاد و ارتفاع ساختمان پیش بینی گردد.

به منظور جلوگیري از گسترش حریق متناسب با کاربري و ابعاد ساختمان فضابندي هاي مناسب در داخل ساختمان ، به وسیله ساختارهاي مقاوم حریق، صورت گیرد و راه هاي ارتباطی و فضاهاي پنهان نظیر شفت ها، محل عبور کابل ها و لوله ها، فضاهاي مجوف بین دیوارها و نماهاي خارجی ساختمان و غیره به نحوي طراحی و اجرا شوند که از گسترش حریق از طریق در داخل آن ها جلوگیري به عمل آید. همچنین دیوارهاي مشترك بین ساختمان ها به نحوي طراحی و اجرا شوند که در برابر گسترش حریق از یک ساختمان به ساختمان دیگر مقاومت نمایند و دیوارهاي خارجی ساختمان، متناسب با کاربري و ابعاد ساختمان در برابر گسترش حریق به خارج از آن مقاومت نمایند.

کلیه تمهیدات لازم جهت دسترسی نیروهاي آتش نشانی به محل حریق در ساختمان در نظر گرفته شود و راه رسیدن خودروها، وسایل و امکانات آتش نشانی به مجاورت ساختمان وجود داشته باشد. همچنین براي دسترسی نیروهاي آتش نشانی به فضاهاي داخلی ساختمان مسیرهاي امن در نظر گرفته شود و به تناسب کاربري و ابعاد ساختمان ، براي استفاده نیروه اي آتش نشانی، امکانات اطفایی در داخل ساختمان پیش بینی گردد.

دامنه کاربرد کلیات مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان

دامنه کاربرد این مبحث در تصرف هاي مسکونی/ آموزشی/ فرهنگی/ درمانی/ مراقبتی/ تجمعی/ اداري/ حرفه اي/ کسبی/ تجاري/ صنعتی/ انباري و ضوابط اختصاصی ساختمان هاي بلند می باشد.

پاورپوینت مبحث 3 مقررات ملی ساختمان

سایت معماری آرک وب مبحث 3 مقررات ملی ساختمان ویرایش سل 1395 که آخرین ویرایش حال حاضر می باشد را به صورت پاورپوینت آماده کرده است برای مشاهده اطلاعات بیشتر پاورپوینت مبحث 3 مقررات ملی ساختمان بر روی لینک کلیک کنید.

دانلود مبحث 3 مقررات ملی ساختمان

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟
دنبال کردن
اطلاع از
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
تبلیغات
آخرین مطالب
آخرین محصولات
تبلیغات

محل تبلیغات متنی

تماس با ما

در صورت بروز هر گونه مشکل و سوالی میتوانید از طریق چت داخلی سایت و یا با آی دی تلگرام archwebadmin@ و پیج اینستاگرام archweb_ir@ با ما در ارتباط باشید.